PEOPLE

Alexandra Dobre, cea mai tânără directoare de instituție publică din România: ,, Am venit și cu bani de acasă”

image1
Scris de: Alin Pătru

La aproape 26 de ani, Alexandra Dobre este cea mai tânără directoare de instituție publică din România. Ea conduce Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO ,,Nicolae Bălcescu”, din sectorul 4, iar până la această vârstă s-a bucurat de încrederea mai multor oameni politici, fiind pe rând consilieră în Ministerul Tineretului și Sportului, la Elisabeta Lipă, iar mai apoi consiliera lui Gabriel Oprea, la Interne.

,, Dacă ești femeie și ești si tânără pe deasupra, competența ți-e pusă la îndoială”

Succesul ei profesional a fost pus la îndoială constant, de la colegi până la simpli oameni.
,, Este complicat să fii femeie, eventual și tânără și să fii primită cu brațele deschise. M-am lovit de aceste prejudecăți încă de la primii pași într-o instituție publică. M-am obișnuit cu ele și am preferat să le contrazic prin acțiunile mele, nu prin declarații. Nu sunt mulți cei care mi-au acordat credit, la început .A trebuit să le demonstrez” , spune directorul Centrului Nicolae Bălcescu. 

Muncește de la 16 ani. Între timp, două facultăți și două mastere

Alexandra Dobre a răspuns, pe rând, deschis, la întrebările despre parcursul profesional. ,,Parcursul meu este unul lipsit de ascunzișuri, pot să explic pas cu pas ce am făcut ca să ajung unde sunt astăzi. Mulți, din diverse interese, au preferat să inducă faptul că am un traseu ascuns și că m-am trezit peste noapte lângă diverși oameni importanți. Lucrurile nu stau deloc așa. Eu am intrat, de la 16 ani, pe când eram elevă la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” din București, în Parlamentul Local al Tinerilor din sectorul 2, unde am fost aleasă Președinte pentru un mandat de doi ani, mai apoi am intrat în structurile de tineret din UNPR, acolo unde am dezvoltat proiecte pentru studenți. Mi-am făcut treaba foarte bine și am continuat să mă implic, deschizând un ONG, tot pentru tineri.  Prin proiectele pe care le-am derulat am cunoscut mulți oameni, care au văzut atât dăruirea mea în proiecte, cât și rezultatele pe care le-am adus. Astfel, am primit încrederea lor pentru diferite funcții. În timp ce munceam, am continuat să mă specializez. Pentru mine, educația este foarte importantă. Am absolvit două facultăți de stat, Drept la Universitatea București și Științe Politice la SNSPA. Am absolvit, ulterior, Master în Criminalistică și în Managementul Informațiilor de Securitate Națională, iar în prezent urmez cursurile singurului MBA UNESCO din Romania, în cadrul Universității București . În mod evident, nu am primit întrebările acestea până acum, unii fiind interesați mai mult de scandaluri, chiar și unde acestea nu există”.

,,Am venit și cu bani de acasă”

La capitolul realizări, Alexandra Dobre zâmbește cu încredere și spune că este mândră de ce a reușit să facă. ,,Sincer, m-am luptat mereu să fac totul cât mai bine.  Am venit de un an si jumătate la Centrul Bălcescu și mă mândresc cu câteva realizări. Am întinerit echipa de aici, am creat locuri de muncă și am mărit salariul pentru oamenii vechi din instituție. Sunt multe lucruri pe care le mai am de schimbat. Am oferit o nouă imagine pentru instituție, am făcut multe renovări și schimbări administrative. Am gândit proiecte care să-i ajute și pe cei din generația mea, spre exemplu studenții de la UNATC pot repeta oricând aici, au un spațiu al lor. Eu zic că este un lucru important, mulți dintre viitorii actori nu mai aveau spații unde să-și repete spectacolele pentru licență sau alte examene. Totodată, pun foarte mult accent pe dezvoltarea noii generații, investind resurse în acest scop, oferind gratuit diverse cursuri copiilor din sectorul 4. Au fost provocări la care a trebuit să răspund și m-am încăpățânat să-mi iasă bine, chiar dacă a fost o situație când am venit cu bani de acasă pentru protocol sau diverse evenimente. Din fericire, am găsit sprijin în persoana Primarului Sectorului 4, domnul Daniel Baluță, un om deschis și cu viziune. Acestea sunt doar o parte din lucrurile concrete și vizibile aduse de mine. Au existat și vizite internaționale, expoziții și proiecte culturale care au contribuit, spun eu, la brandul nostru de țară.”

Am planuri mari și o viziune inovativă
Alexandra Dobre simte că are, în continuare, multe de demonstrat. ,,Eu sunt foarte tânără, iar acesta este un mare avantaj. Reușesc să înțeleg necesitățile tinerilor și ale celor din comunitate. Nu fac politică, eu fac ce cred că este mai bine pentru oameni. Am o altă viziune, în care ascult, văd și aplic. Sunt conectată la tot ce este actual și necesar, iar asta o veți simți în proiectele mele, nu doar pentru că o spun. De altfel, eu rămân un om deschis, iar oricine mi-a bătut la ușă, nu a așteptat niciodată și nici nu a fost refuzat.
Asta am de gând să o fac în continuare, fără să țin seamă de speculații sau controverse.
Știu care mi-e misiunea și o să continui să aduc un aport concret în comunitatea sectorului 4. Simt că am o datorie, ca decident în administrația locală, față de cetățenii pentru că noi existăm datorită lor și contribuțiilor pe care le aduc.

About the author

Alin Pătru

Leave a Comment