BUZZ TIMP LIBER

Ce se ascunde în spatele vânătăilor apărute din senin

istock_000072866233_medium

Mulţi dintre noi ne-am trezit cu vânătăi, fără să conştientizăm de unde le avem. De multe ori credem că ne-am lovit fără să ne dăm seama, însă prezenţa acestor semne pe corp pot fi grave pentru sănătate.

Purpura Trombocitopenică Imună (PTI) este o boală autoimună care, deşi a fost descoperită în anul 1735, din cauza subdiagnosticării sau ignorării simptomelor sale, este aproape necunoscută în prezent. Conform rapoartelor de specialitate, circa 6.600 de persoane sunt afectate în ţara noastră de această boală. Majoritatea sunt femei tinere iar, câteodată, afecţiunea apare şi la copii.

De vorbă cu cei de la CSID,  Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA, a sfatuit cititorii”Dacă prezentaţi cel puţin unul dintre următoarele simptome, adresaţi-vă urgent medicului de familie sau unui medic hematolog: apariţia în mod excesiv a vânătăilor (purpura), sângerări superficiale sub piele ce apar de obicei pe picioare şi arată ca un fel de iritaţii sau pete mov-roşiatice, sângerări mai abundente în cazul tăieturilor sau zgârieturilor, apariţia spontană a epistaxisului (sângerare nazală), sângerarea gingiilor în special după lucrări dentare, apariţia sângelui în urină sau scaun, flux menstrual neobişnuit de abundent, oboseală. Niciunul dintre aceste simptome nu este întâmplător!”, ne sfătuieşte Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune – APAA.

Cauza acestei anomalii este o tulburare imună/autoimună, în care trombocitele sunt distruse ca urmare a prezenţei anticorpilor dirijaţi împotriva unor componente membranare ale trombocitului. De asemenea, afecţiunea care provoacă vânătăi este de trei tipuri: acută, recentă şi cronică. Cei care suferă de cele două forme menţionate anterior nu au nevoie obligatoriu de tratament,ci doar de un control periodic. Dacă discutăm despre forma cronică, ea necesită tratament şi apare la copii cu vârste cuprinse între 2-3 ani.

Unele tratamente sunt compensate 100% de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Una dintre cele mai mari probleme din ţara noastră cu această afecţiune este lipsa unui Registru al Pacienţilor.

About the author

Elena Străteanu

Leave a Comment