BUZZ TIMP LIBER

Cele mai consumate fructe, pe cale de dispariţie!

fresh-fruits-vegetables-2419

Bananele ar putea fi pe cale de dispariţie din cauza unei boli care deja afectează stocul de fructe din lume, scrie Evonews.ro. Boala, aşa numită Panama disease, ameninţă creşterea bananelor pe care le găsim la rafturile supermarketurilor (bananele Cavendish). Boala se manifestă prin apariţia unei ciuperci numite fusarium care ar preveni ca planta să nu poată extrage apa şi nutrienţii din pământ. Odată ce planta este infectată, nu există o metodă de vindecare.

Totuşi, potrivit specialiştilor, ele nu ar fi primele banane pe care de dispariţie. Un soi de  banane mult mai gustoase şi mai dulci, Gros Michel, existau în trecut, dar în anii 50′ o boală asemănătoare aproape a eliminat toate bananele Gros Michel. De aceea, producătorii au trecut la un nou soi, cele pe care le găsim astăyi pe piaţă, deoarece sunt mai rezistente la ciuperci. Totuşi, o nouă tulpină de ciupercă a apărut în Australia şi Asia şi se extinde în Africa şi America Latină şi ameninţă întreaga producţie de banane. Există chiar ideea de modificare genetică a bananei,pentru ca aceasta să fie rezistentă la ciupercă. Totuşi, o soluţie nu se poate găsi într-un termen scurt şi s-ar putea să treacă ani de zile până când ar putea fi găsit un tratament viabil.
Banana este cel mai consumat fruct de pe planetă. Un român manancă între opt şi nouă kilograme de banane pe an, în comparaţie cu un american care consumă până la 15 kilograme.

Cavendish_Banana_DS

About the author

Elena Străteanu

Leave a Comment