BUZZ EDUCATIE NEWS PEOPLE

Bacul se apropie. Află cum să înveți eficient

http://blog.opennaukri.com/wp-content/uploads/2016/06/study-material.jpg
Scris de: Alexandra Petre

Dacă ai probleme cu concentrarea, acest mic ghid te va ajuta să înveți câteva strategii prin care îți vei termina temele la timp. Învață cum să te pregătești pentru sesiunea de teme, cum să rămâi concentrat pe tema ta și cum să îți faci tema într-un mod eficient.

PRIMA PARTE: pregătirea pentru studiu

1. Găseste un loc liniștit unde să studiezi. Părăsește camera în care este aprins televizorul sau se vizionează filme.

Încearcă să îți găsești locul perfect în care să îți faci temele seară de seară. De exemplu, biroul, masa din bucătărie sau din sufragerie. În felul acesta vei știi că te afli acolo cu un scop precis. Evită să scrii sau să înveți în pat, poți deveni distras mult mai repede.

O alternativă este să rămâi după ore la școală petru a-ți termina temele sau să te duci la bibliotecă. Acolo vei găsi alți elevi/studenți care sunt acolo din același motiv ca al tău. Prin faptul că îi vezi pe ceilalți că se concentrează și învață, te vei automotiva.

Foto: Tian-yu Xiong National Geographic

2. Ia cu tine tot ce ai nevoie pentru a te ajuta la învățat sau la efectuarea temei.

Înainte să începi, vezi dacă ai toate materialele și ustensilele pe masă. În felul acesta nu o să pierzi timp gândindu-te unde ți-ai pus notițele despre lectia x, unde îți este makerul colorat și altele.

Îți poți aduce un pahar cu apă sau cafea și ceva de ronțăit, de preferat niște fructe. Astfel, nu vei avea nici un motiv de a pleca de la masa de studiu.

3. Elimină toate distragerile.

Oprește computerul, Facebook-ul, Twitterul, Instagramul sau orice altceva ce te distrage. Dacă ai nevoie de computerul pentru a gasi unele informații, atunci încearcă să te concentrezi pe informațiile respecte, pe nimic altceva.

Dacă întâmpini probleme în a te opri să îți verifici telefonul sau computerul, încearcă să le pui într-o altă cameră, ori poți să i le dai mamei sau unui prieten să aibă grijă de ele și să ți le dea doar atunci când ești în pauză.

Unii experți spun că este recomandat să asculți muzică instrumentală în surdină, deoarece în acest fel îți poți îmbunătății concentrația în timp ce studiezi. Acest lucru nu funcționează pentru toată lumea, de aceea poți încerca acest experiment să vezi dacă dă roade pentru tine.

 4. Fă o listă de priorități.

Înainte de a începe, schițează-ți tot ce trebuie să scrii sau să înveți. În dreptul fiecărui punct de lucru, notează-ți cu aproximație și timpul necesar, iar la sfârșit calculează-ți ora la care ar trebui să termini. Astfel, te vei motiva să îți termini cât mai repede temele, fără să mai pierzi timpul.

Începe cu subiectele cele mai grele și termină cu cele mai ușoare, ca să fii sigur că cele mai iportante puncte au fost atinse încă de la început. De asemenea, le mai poți ordona în funcție de subiectul care îți consumă cel mai mult timp. Ambele modalități sunt la fel de eficiente.

https://image.freepik.com/free-vector/to-do-list-concept_1325-59.jpg

PARTEA A DOUA: Învățatul propriu-zis

1. Ia-ți un minut pentru a te deconecta de la viața obișnuită la modul de învățat.

Relaxează-te, încearcă să nu te mai gandești la nimic, apoi concentrează-te pe ce ai de făcut.

Poți să îți rescrii niște notițe pe o ciornă. Acest lucru poate fi destul de eficient, deoarece îți vei aminti lecția respectivă, iar informațiile scrise de data aceasta îți vor rămâne în minte.

2. Apucă-te de subiectele mai grele întâi.

Mulți oameni sunt mai eficienți și mai atenți la început, și devin mai puțin interesați de ce au de facut pe parcurs. Începe prin a face lucrurile mai grele, care nu îți plac și lasă-le la sfârșit pe cele care îți fac placere.

3. Încearcă să pronunți cu voce tare ceea ce scrii.

Pronunțând cuvintele cheie, ideile principale sau exercițiile la matematică, te va ajuta să îți îmbunătățești atenția. Mintea ta va fi complet preocupată cu acele probleme, nu altele existențiale. Nu trebuie să țipi, le poți spune doar în șoaptă.

4. Termină subiectul pe care l-ai început înainte să treci la altul.

Nu încerca să te apuci de două lucruri în același timp. Privind studiile recente, multitaskingul scade temporar IQ-ul și abilitățile cognitive față de acel subiect.

5. Trebuie să știi când să te oprești.

Dacă ai foarte multe lucruri de facut și nu ai timp suficient, încearcă să treci peste ora de somn doar cu oră sau maximum două. Încearcă să faci cât poți de mult, iar restul le continui de dimineață. Dacă nici așa nu termin tot, planifică-ți mai bine timpul data viitoare.

http://orig01.deviantart.net/a286/f/2013/320/9/1/surreal_clock_by_hugomaster5-d6uhsuc.jpg

PARTEA A TREIA: Rămai motivat.

1. Ia-ți pauze regulate și scurte.

După 30-60 de minute de lucru, îți poți lua o pauză de cateva minute pentru a manca ceva, de exemplu. Dedică-ți 4-5 minute pentu a te plimba sau a face exerciții fizice. În felul acesta te menții activ.

Este important să te miști de la birou, așa că nu profita de pauze pentru a sta pe rețelele de socializare.

2. Ai grija cu cafeina.

Cafeina oferă studenților prea multă energie uneori. Nu bea mai multă cafea decât ai bea în mod normal, îți va îngreuna concentrarea. Decât să bei cafea, încearcă să rămai hidratat. Bea multă apă sau suc natural, pentru a fi sigur că îți va funcționa la capacitate maximă creierul.

3. Încearcă să lucrezi cu alți oameni.

Uneori îți poate fi de ajutor să înveți într-un grup, dacă te plictisești atunci când stai singur într-o cameră. Ei îți pot atrage atenția dacă nu rămai concentrat pe ce trebuie să faci.

Poți pune întrebări și cere lămuriri, dacă nu înțelegi ceva. Atâta timp cât nu faceți schimb de răspunsurile finale, nu se numește trișat.

About the author

Alexandra Petre

Leave a Comment