LIFE HACKS TIMP LIBER

Cum să ţii răceala şi gripa la distanţă

raceala_12
Scris de: Oana Candalea

Ne curge nasul, strănutăm, tuşim, ne doare capul…Cine suportă toate aceste simptome? La un moment dat ne confruntăm cu o răceală sau mai grav, cu o gripă de toată frumuseţea. Ştim cu toţii cam ce ar trebui să facem pentru a evita disconfortul răcelii, de la a ne îmbrăca adecvat temperaturii de afară până la a nu sta în curent, a nu mânca sau bea băuturi reci când afară este frig şi multe altele pe care cu siguranţă le ştiţi prea bine. Din fericire pentru toată lumea mai există câteva sfaturi pentru a ţine viruşii la distanţă şi a învăţa să nu fim nişte gazde primitoare când vine vorba de micii invadatori.

Sistemul nostru imunitar trebuie să fie puternic şi să lupte împotriva răcelii, dar uneori acesta devine slab şi atunci este momentul în care trebuie să acţionăm. Îl putem hrăni cu legume, fructe – mai ales cele bogate în vitamina C, minerale, proteine, precum şi unele plante cum ar fi echinaceea, măceşul şi tratamente homeopate. Pentru a evita problemele respiratorii este important să ne spălăm des pe mâini, să apelăm la băile cu aburi, care ajută la umezirea căilor respiratorii, uşurând respiraţia, să ne ferim de locurile prea aglomerate şi a venirii în contact cu alte persoane bolnave.

Unei răceli am putea să-i facem faţă mai uşor, dar unei gripe este puţin mai dificil. Gripa se instalează brusc, cu febră mare şi poate ajunge până la 40 de grade Celsius, iar netratată corect implică unele complicaţii, precum pneumonia sau otita. Simptomele răcelii apar la două trei zile de la contactul cu virusul şi se manifestă prin dureri de gât, secreţii nazale, înfundarea nasului, strănut şi tuse. Pe de altă parte, gripa este însoţită de dureri musculare, articulare, cefalee, frisoane şi epuizare fizică.

Nu este recomandat să luăm antibiotice când suntem răciţi decât atunci când apar complicaţii, cum ar fi infecţii ale gâtului, sinuzită, otită sau pneumonie. Fără prescripţia medicului putem lua antialgice, antitusive şi antitermice – pentru scăderea febrei.

Este indicat să se consume supe şi ceaiuri cu lămâie sau îndulcit cu miere de albine. De asemenea trebuie să evităm alcoolul, fumatul şi aerisirea zilnică a camerelor.

About the author

Oana Candalea

Leave a Comment