NEWS

De ce n-a câștigat România Eurovision-ul niciodată…

1

Eurovisionul, din nefericire, nu se axează pe aprecierea calităţilor vocale sau al întregului show desfăşurat pe scenă.

În fiecare an se ţine cont de anumite motive geopolitice. Acest fapt avantajează ţări precum Rusia (ajutată de întreg spaţiul ex-sovietic), ţările nordice (care, de obicei, se votează între ele), precum si statele din fostul spatiu iugoslav, să obţină un punctaj favorabil.

De exemplu, așa cum noi facem schimbul de punctaj maximum de 12 puncte cu Moldova, așa procedează și Grecia cu Cipru, și alte state vecine.

Există mereu detalii care pot confirma prezenţa paradoxului în acest concurs, de exemplu anul trecut când Israelul (o ţară conservatoare de tradiţii, valori, credinţe, obiceiuri şi puternic influenţată de religie), a acordat Austriei punctajul maxim – în contextul în care transexualitatea este considerată de creştinism un păcat. Asta ar trebui să pună câteva semne de întrebare referitor la modul în care se realizează acordarea punctajului. 

Din acest motiv, nici calitățile vocale, nici actul artistic sau dansul nu sunt cele care determină rezultatul, ci alți factori externi.

De ce nu câştigă România, chiar dacă a avut poate cel puţin o dată o piesă care ar fi putut câştiga?

Pentru că din punct de vedere economic, ţara noastră se află în incapacitatea de a organiza un asemenea eveniment datorită lipsei de fonduri.

Nu faptul că o parte din versuri au fost în limba română au făcut ca noi să nu câștigăm. Până la urmă, Eurovisionul se dorește a fi un eveniment ce unește statele cu valori, culturi și credințe diferite prin intermediul muzicii. În plus, nici în anii în care am avut piese doar în limba engleză nu am câștigat. Deci, nu este limba noastră problema.

Nici măcar faptul că românii din afara țării nu au votat nu contează. Atâta timp cât din punct de vedere economic nu ne permitem ca în următorul an să investim sume colosale în organizarea unui eveniment de asemenea anvergură, restul sunt doar piese de rezistență…

Anul trecut a câștigat un transexual cu părul lung și barbă, iar noi ne așteptam ca anul acesta Călin care e chel și cu „cioc” să ne aducă trofeul? (Glumesc)

About the author

Alexandru Dăscălescu

Comentariu

Leave a Comment