TIMP LIBER

Ghidul fotografului plictisit

catalina_cosma

Se întâmplă deseori să stai plictisit pe acasă şi chiar să nu ştii ce să faci cu viaţa ta. Well, nu crezi că e timpul să scoţi de la naftalină camera aia cu un preţ cu multe zerouri pe care ţi-au luat-o ai tăi numai că să îţi poţi pune “Photography” după nume, pe Facebook? Aşa mă gândeam şi eu! Însă, ştiu cât de greu e să te gândeşti ce să faci exact cu ea şi, mai ales, să-ţi şi concretizezi ideile. Aşa că, special pentru voi, am alcătuit o listă cu 10 lucruri pe care le poate face un fotograf amator.

  1. Fotografiază-ţi prietenii!

Da, ştiu, nimănui nu-i place să audă: “Ieşim în oraş. Nu-ţi iei şi tu camera?”, şi nici nu ar trebui să faci asta decât dacă ai 100% încredere că nu te vor târâ după ei numai că să le faci poze. Cu toate astea, să-ţi fotografiezi prietenii poate fi un exerciţiu extrem de bun. Poţi surprinde o grămadă de expresii deosebite, iar ei nu vor fi speriaţi de aparatul foto tocmai pentru că te cunosc pe tine. Mai mult, în general, persoanele pe care le cunoşti pot fi modele mult mai bune decât un profesionist necunoscut. De ce? Îi cunoşti şi te cunosc. Nu vor exista reticienţe şi vei şti exact ce să scoţi în evidenţă şi ce să maschezi. În plus, prietenii sunt dispuşi să meargă cu tine în orice loc ar arăta mai bine în poză, şi te pot ajuta cu haine, machiaj şi aşa mai departe. Până la urmă, dacă fotografia nu este decât un hobby, atunci încearcă să faci şedinţele foto să fie cât mai amuzante şi să fie amintiri demne de rememorat.

catalina_cosma

  1. Explorează jungla urbană!

Nu poţi spune niciodată că ştii un oraş cu adevărat până nu ai reuşit să treci de faţadele înşelătoare ale clădirilor şi să explorezi drumurile mai puţin umblate de oameni. Cu siguranţă, nici măcar pe străduţele lăturalnice din cartierul tău nu ai mers prea des. De ce să nu încerci să cauţi frumosul în lucrurile ordinare? În loc să mergi pe acelaşi bulevard Lascăr Catargiu că să ajungi de la Romană la Victoriei, mai bine ia-o pe străduţe şi vezi ce-ţi oferă oportunitatea! Nu ştii niciodată ce poţi găsi pe o cale uitată de lume şi de timp.

Totuşi, ai grijă să nu te aventurezi în zone periculoase şi, mai ales, nu singur. Deşi adrenalina e îndrăgită de mulţi, nu ştiu cât de drăguţ ar fi să ajungi la spital cu muşcături de câini comunitari.

DSC_9108wm

     3. Uită-te la oameni!

Fotografia de stradă a fost întotdeauna o ramură extrem de îndrăgită a fotografiei pentru că îţi permite să ieşi din confortul casei tale şi să interacţionezi direct cu subiectul. Mai mult, nu ştii niciodată pe cine o să vezi, ce gest o să îţi atragă atenţia ori peste ce scenă scoasă dintr-o caricatură de secol trecut o să dai. Omul este excepţional în toate dimensiunile lui şi la fel de imprevizibil, de aceea frânturile de viaţă cotidiană atrag privitorul atât de mult. Totul este nou, unic.

Încearcă atunci când fotografiezi străini să nu atragi prea mult atenţia. Muţi nu îşi doresc să fie fotografiaţi aşa că pot avea reacţii neprevăzute. Renunţă la a căra aparatul foto la gât (“turist style”) şi optează pentru o abordare mai discretă: cu aparatul în mâna. Dacă doreşti chiar să nu fi văzut, declanşează fără a duce vizorul la ochi. Deşi va fi greu la început, te vei îmbunătăţi cu ceva exerciţiu.

catalina_cosma

  1. Descoperă locuri uitate!

Deşi trăim într-o era a modernităţii, există foarte multe locuri aflate în paragină, uitate, care chiar oferă un peisaj impresionant şi merită explorate. Uneori, istoria unor astfel de clădiri poate fi extrem de interesantă, iar o călătorie în trecut poate fi unică. Încearcă să te informezi în legătură cu astfel de locuri şi să pleci în propria aventură.

Înainte să te entuziasmezi prea tare, urmăreşte blogurile persoanelor ce se ocupă de explorări urbane pentru a şti exact la ce fel de riscuri te expui. Clădirile de acest tip au structura de rezistenţă şubredă, şi dacă alegi locul nepotrivit, poţi fi grav rănit.

Regula de bază este să nu mergi niciodată singur: cheamă încă doi sau trei prieteni în care ai încredere. Niciodată nu ştii când s-ar putea să ai nevoie de ajutor sau peste cine/ce o să dai într-un asemenea loc. De asemenea, trebuie să ai în vedere că locurile părăsite sunt, în general, porprietatea cuiva (ironic, nu?) şi că violarea proprietăţii private se pedepseşte prin lege. Totuşi, dacă nu aduci prejudicii clădirii, nu ar trebui să ai probleme.

Cu toate astea, o astfel de experienţă este întotdeauna deosebită, de neuitat, iar cadrele, realizate aşa cum trebuie, vor impresiona imediat.

catalina_cosma

  1. Vezi ce ai prin casă!

Câteodată, nici nu realizezi faptul că următoarea ta fotografie care o să spargă internetul poate fi făcută chiar în confortul propriei case. Dacă tot timpul te plângi că ai prea multe lucruri prin cameră atunci te afli în contextul perfect. Adună orice obiect ţi se pare mai interesant, sau caută perechi ce s-ar potrivi bine împreună (un caiet şi un stilou, căşti şi o partitură şi aşa mai departe), nimic prea complicat. Dacă nu ai experienţă în domeniul acesta, caută pe internet modele şi începe prin a le imita. Treptat, o să se implice şi propria creativitate şi vei ajunge la un rezultat ce te va surprinde.

Nu ai nevoie de o iluminare prea complicată: foloseşte lumina de afară, dacă este zi, sau o lampă de birou, dacă ai nevoie de lumină artificială. Dacă ţi se pare că umbrele date de lumina veiozei sunt prea tari, încearcă să acoperi becul cu o foaie de calc şi, surpriză, softbox la minut. Nu sunt necesare instrumente scumpe pentru a face o fotografie frumoasă, ideea compoziţiei contează mult mai mult.

catalina_cosma

  1. Creează din hârtie!

Cu toţii ne jucam cu hârtie când eram mici. Fie că desenam, ori o împătuream pentru a obţine jucării noi, totul ţinea de creativitate. Copii vom fi mereu, aşa că şi acum îţi poţi pune mintea la treaba şi să creezi structuri interesante.Te poţi reîntoarce la clasicele bărcuţe, avioane ori pahare, să faci mai multe exemplare, de mărimi diferite, să le aranjezi şi să găseşti o perspectivă interesantă; nici nu ai idee ce imagine deosebită poţi obţine. Mai mult, caută să faci tăieturi din hârtie, haotice sau monotone, pe care se le foloseşti.

Tot ceea ce ai nevoie este o coală albă, o foarfecă şi multă creativitate. Până la urmă, încerci să creezi o imagine care să fie interesantă prin forme, subiectul este static şi nu pune probleme de iluminare proastă.

Bineînţeles, vei avea nevoie şi de un fundal, dar toată acţiunea petrecându-se la scala mică, 2 cartoane colorate A4 sunt suficiente. Legat de iluminare, revenim la lumina naturală ori la veioză. Nimic nu este complicat aici!

catalina_cosma

7. Caută o poveste!

Pun pariu că îţi petreci mai mult de 50% din timpul liber uitându-te la seriale, ori la filme. De ce n-ai aduce puţin din asta şi în cadrele tale? În ignoranţa noastră, trecem mereu pe lângă mici poveşti pe care nu le remarcăm, sau refuzăm să le remarcăm, pentru a nu ne încarcă şi mai mult memoria, şi aşa acaparată de propriile probleme. Însă, în momentul în care te autoproclami fotograf, scopul tău devine automat să observi lumea înconjurătoare.

Când pleci de acasă, determinat să “vânezi” o sumedenie de cadre bune, ia în considerare şi posibilitatea de a lăsa cadrele să vină la tine. Alege o stradă, un loc, şi fă-te comod. Setează aparatul pe modul rafală şi începe să observi oamenii din jur, şi nu numai. Poţi urmării şi mişcările unei pisici sau a unui câine, ambii pot fi subiecţi la fel de interesanţi. Sigur vei găsi un eveniment care să te facă să apeşi pe declanşator şi să obţii secvenţa mult dorită, secvenţa ce va spune cu adevărat o poveste.

catalina_cosma

  1. Joacă-te cu setările aparatului!

Dacă te-ai săturat de titulatura de “amator” şi vrei să înveţi cu adevărat fotografie, ieşind din modul “auto”, primul pas este să îţi cunoşti aparatul de fotografiat şi, implicit, ce semnifică fiecare setare pe care o poţi regla în modul “manual”. Dintre toate acestea, cele mai importante ar fi sensibilitatea-ISO, timpul de expunere şi deschiderea diafragmei. Despre ele poţi învăţa cam de oriunde de pe net, ele fiind informaţiile pe care se bazează realizarea unei fotografii, indiferent cum, când, unde sau de către cine este făcută.

Totuşi, dacă nu eşti un împătimit al tutorialelor, poţi încerca să înveţi şi singur. Cum? Experimentează. Începe să setezi tot ce poţi şi să vezi ce iese. S-ar putea să ajungi chiar la o imagine deosebită, mai ales pentru că nu tot ce este convenţional este şi bun. Dimpotrivă, fotografia este o artă, iar în artă nimic nu ar trebui să fie convenţional, aşa că renunţă la cutiuţa ta micuţa şi încearcă să ieşi din tipar prin tot ceea ce înseamnă “a experimenta”.

catalina_cosma

  1. Vezi ce îţi oferă natura!

Iarnă, primăvară, vara şi toamnă, toate anotimpurile au ceva deosebit şi ar trebui să îţi influenţeze cadrele. Dacă ar fi să-l ascultăm pe Democrit:”Natură şi educaţia sunt asemănătoare, căci educaţia transformă pe om şi, prin această transformare, creează natură.”, deci nu ar trebui să ne lăsăm influenţaţi de modernitate şi să căutăm cadre în lucrurile simple. Marea greşală a tinerilor cu un nou aparat foto este că încearcă să complice cât mai mult pozele, confundând complexitatea cu abundenţa detaliilor inutile, crezând că vor capătă un aer “mai profi”. Complet greşit!

Încearcă să te întorci la elementele simple şi să le exploatezi la maximum: un copac, o frunză, o floare. Mediul lor natural este cel mai bun, iar abordarea depinde 100% de tine. Poţi, plecând de la această idee, să creezi proiecte fotografice interesante, ce te vor ţine cu siguranţă ocupat o bună bucată de timp. Ce-ar fi să fotografiezi copacul din faţa ferestrei tale timp de 365 de zile? Dar să urmăreşti frunzele de pe o potecă? Deşi pot părea idei absolut stupide şi poze la care nimeni nu s-ar uita, te înşeli amarnic. Un set de fotografii bine făcut şi de care te-ai ocupat aşa cum trebuie nu va da greşi niciodată.

catalina_cosma

  1. Mergi la un eveniment!

Trăim în secolul XXI. Este imposibil să nu aibă loc măcar un eveniment drăguţ în oraşul tău. Dacă este vara sau primăvară, cu atât mai bine! Foloseşte-ţi abonamentul la internet şi caută un loc cu lume multă şi fericită unde să îţi faci de cap cu aparatul foto.

În general, concertele în aer liber sunt la mare căutare deoarece lumina va fi, în general, de partea ta. Încearcă să surprinzi atât artiştii, cât şi publicul. Uneori, oamenii sunt cei care fac showul şi care te pot ajuta să obţii cadre inedite, de care toată lumea va fi impresionată. Dacă reuşeşti să găseşti şi un eveniment unic, ori ieşit din comun, acolo ar trebui să fii. E locul perfect să experimentezi noi setări pentru aparatul tău, ori să cauţi perspective diferite.

catalina_cosma

Foto: Cătălina Cosma

About the author

Cătălina Cosma

Leave a Comment