NEWS TIMP LIBER

Muzica ascultată mai încet şi comerţul ambulant INTERZIS în Vama Veche

plaja-vama-veche-2
Scris de: Oana Candalea

Consiliul local al comunei Limanu a aprobat un regulament care prevede organizarea şi desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în localitate. Regulamentul conţine un set de reguli pe care persoanele, care doresc să desfăşoare activităţi comerciale, vor trebui să le îndeplinească, precum: apartenenţa spaţiului, tipul de activitate, programul de funcţionare, în funcţie de specificul activităţii, de asemenea şi tipul de mobilier sau cromatica acestuia.

Primarul comunei Limanu, Daniel Georgescu, a declarat că  ”până la iniţierea acestui set de reguli, în comuna Limanu nu exista o centralizare a condiţiilor pe care ar trebui să le îndeplinească un agent economic. Acest regulament explică foarte clar care sunt obligaţiile celor care doresc să primească autorizaţii din partea noastră. Sunt gândite unitar, astfel încât, mai ales în sezonul estival, când funcţionează cele mai multe activităţi economice, să existe un reper după care să ne putem ghida, atât noi, ca şi autorităţi locale, cât şi agenţii economici”.

Într-un mod mai detaliat, regulamentul prevede un nivel mai limitat al decibelilor faţă de cel prestabilit de lege. Astfel găsim această regulă întocmai exemplificată: ”Nivelul de zgomot aprobat este de 75 dB pentru saloane fără orchestră, respectiv 90 dB pentru saloane cu orchestră în interior, 70 dB la exterior în cadrul zonei funcţionale şi 65 dB la limita zonei funcţionale”. Cu alte cuvinte, boxele vor trebui amplasate către interiorul localului, iar în cazul barurilor de pe plajă, acestea vor fi poziţionate către mare. Nici oamenii care vând în barurile de pe plajă nu scapă atât de uşor. Ei sunt obligaţi să aibă autorizaţie care demonstrează activitatea lor comercială.

Şi aspectul localului impune anumite condiţii. Mobilierul trebuie să fie din lemn, fier forjat sau plastic de calitate. De asemenea şi cromatica are de suferit. Vânzătorii nu vor avea de ales şi vor opta pentru albastru ultramarin, albastru aquamarin, crem deschis, tonuri de brun de la deschis la închis. În Vama Veche se acceptă în continuare mobilierul rustic, orarul de funcţionare nu va fi impus, rămâne însă condiţia respectării normelor de zgomot.

În zonele publice vor fi interzise activităţi care tulbură liniştea, precum şi activităţi de cerşetorie şi strângere de fonduri. În zonele pietonale, de asemenea este interzisă vânzarea articolelor de plajă, jucării, dar şi legume, fructe. Comercianţii care nu respectă toate aceste reguli vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 1.000 şi 25.000 de lei, suspendarea sau anularea autorizaţiei de funcţionare. Pentru a beneficia de autorizaţie este nevoie de încheierea unui contract cu Serviciul Comunitar de Utilităţi Publice de Interes Local Limanu.

Primarul, Daniel Georgescu mai spune că: ”Nici în 2 Mai şi nici în Vama Veche nu a existat până acum un astfel de set de reguli. Este anormal ca în două dintre cele mai vizitate destinaţii de vacanţă de pe litoralul românesc să se deruleze activităţile economice într-un haos total. Desigur că acest regulament poate să sufere modificări, însă consider că se impunea adoptarea unor reguli generale. Cred că în acest mod, cei care desfăşurau activităţi comerciale la limita legislaţiei vor fi obligaţi să intre în legalitate. Este ca pe domeniul public să se desfăşoare activităţi comerciale fără niciun beneficiu pentru Primăria Limanu. Este anormal să permitem ca aceste situaţii să se perpetueze de la un sezon la altul”

Noul regulament poate fi descărcat de pe site-ul Primăriei Limanu.

 

About the author

Oana Candalea

Leave a Comment