NEWS

NAVI: Sado-masochismul între artă și viață!

Navi-sado-maso-artist-muzica

Numele ei este Navi și este cântăreață și compozitor, dar și considerată una dintre cele mai controversate apariții din show-bizz-ul românesc datorită declarațiilor incendiare pe care le-a făcut!

A vorbit deschis și sincer despre plăcerea pe care i-o provoacă durerea, ba mai mult decât atât a transmis mesaje referitoare la scenele BDSM și prin intermediul videoclipurilor sale. Dacă această expunere i-a provocat mai mult rău decât bine sau dacă dimpotrivă feedback-urile primite au fost pozitive, ne povestește chiar Navi într-un interviu special realizat pentru Zona de Tineret! 

  1. Definește stilul de muzică pop-indie pe care îl interpretezi!

Prima confesiune pe ziua de azi: nu îmi plac catalogările. A pune o etichetă pe ceva înseamnă a-l limita, a-l pune într-o cutie. Totuși, dacă insiști: muzica mea e, să zicem, pop-indie sau pop „viu”, cu influențe din tot ce contează pentru mine. Se schimbă mereu și evoluează o dată cu cei care lucrează la piese, adică NMC (Nica Marian Ciprian) și cu mine.

NAVI - Credit foto - Florin Gorgan

Credit foto – Florin Gorgan

  1. Care sunt elementele care fac diferența între muzica pe care tu o interpretezi și cea a colegilor de breaslă din industrie?

Tocmai faptul că este atât de organică, de liberă. Compun exact așa cum îmi vine, nu mă gândesc când stau în studio dacă piesa va fi „vandabilă” după standardele vagi ale acestei veri. Las pur și simplu cântecele să curgă, cât mai firesc, iar apoi, abia când sunt gata, decid împreună cu echipa mea care vor fi single-uri, care vor beneficia de videoclipuri și care au nevoie să mai „dospească” un pic.

  1. Ce ai vrut să transmiți prin videoclipul piesei Picture perfect?

„Picture Perfect” este o piesă puternică, despre dragostea care doare, care răscolește. Videoclipul îl poți înțelege ca o metaforă a acestei suferințe – sau pur și simplu ca pe o poveste în sine, un scurt-metraj despre un criminal în serie pasionat de brunete vulnerabile și sado-masochism.

Firește, întocmai cum insinuez în versurile piesei, personajul nostru are o viață dublă: soția blondă, perfectă; copilul zâmbitor și eleganța totală pe de-o parte – plus partea întunecată, cea care ține de fetișuri, amante și sfori.

Navi-sado-maso-muzica-

Credite: Mega

4. În urma scenelor dure din videoclip ai fost catalogată ca fiind sado-masochistă! Cum comentezi asta?

Faptul că practic Shibari (bondage japonez) și în viața reală și sunt fascinată de tot ce înseamnă S&m e o realitate, pe care nu am încercat s-o „voalez” niciodată. Este o parte din mine, o pasiune de-a mea și o componentă destul de importantă a artei mele – din câte știu, sunt singurul artist pop din lume care cântă suspendat în show-urile sale.

Bineînțeles, partea de Shibari nu este ceva ce aduc pe scenă la orice eveniment, ci doar acolo unde se pretează sau este cerută în mod special.

Aș fi fost masochistă și dacă aș fi crescut într-un mediu familial ideal!

  1. Cum a perceput publicul mesajul scenelor BDSM?

Au existat niște discuții legate de linia de demarcație între dominare și abuz. Eu am încercat să fac lucrurile foarte clare, să arăt că ceea ce se întâmplă în videoclip este consensual, până la un punct cel puțin: personajul meu zâmbește chiar și-n scenele mai dure. Diferența este una simplă: cât timp doi sau mai mulți oameni participă la o scenă S&m împreună și limitele fiecăruia sunt cunoscute și respectate, cât timp totul e consensual, e OK!

În general, în orice context BDSM, protocolul e foarte important și participanții la scenele de bondage sau dominare știu foarte clar ce le este permis să facă și ce nu.

5. Ai declarat la un moment dat ai fost victima violenței domestice. Consideri că acest fapt are legătură și cu modul plăcut în care percepi durerea?

Am crescut într-un mediu toxic, ce-i drept, iar asta m-a format ca om, vrând-nevrând. Toate deciziile și căile pe care le urmăm ne construiesc ca oameni, până la urmă. Cred însă (și majoritatea studiilor psihologice pe care le-am citit spun același lucru) că masochismul este mai degrabă ceva format în stadiul foarte timpuriu al vieții, înainte de 3 ani. Poate fi inclus cumva în aceeași categorie cu orientarea sexuală sau anumite afinități artistice native. Așa cum nu „devii” gay sau nu „înveți” să fii artist, tot așa descoperi în tine resorturile durerii / plăcerii și linia fină dintre ele.

În timp, psihologii vor aprofunda toate acestea, vom înțelege mult mai bine cum funcționează afinitățile pentru S&m și de ce suntem ceea ce suntem. Până atunci, ca să-ți răspund mai clar la întrebare: personal, cred că aș fi fost masochistă și dacă aș fi crescut într-un mediu familial ideal! :)

6. Nu îți este teamă că lumea ar putea asocia mai mult imaginea ta cu scenele BDSM, decât cu statutul de cântăreață?

Orice teamă s-a risipit în momentul în care am început să primesc mesaje de la tinere din toată țara, care-mi mulțumeau că, datorită declarațiilor mele, nu se mai simt ciudate pentru că au anumite fantezii legate de BDSM. Până la urmă, dincolo de meseria mea, de solist și compozitor, dincolo de a oferi lumii cântece, vreau ca vocea mea să conteze.

Faptul că am o anumită expunere îmi permite să vorbesc oamenilor despre probleme pe care unii tind să le țină sub tăcere.

Dacă voi fi privită drept „nebuna care vorbește liber despre BDSM”, o voi lua ca pe un compliment, apreciind că lumea vede, aude, începe să înțeleagă. Multe lucruri care ni se par azi absolut normale sau doar ușor excentrice au fost, cândva, privite drept scandaloase sau nebunești.

7. Ce te-a inspirat atunci când ai creat piesa The Burning Process?

„The Burning Process” va face parte de pe albumul conceptual „The Beauty Diaries” și este o altă fațetă a pasiunii toxice din „Picture Perfect”. Simbolistica imediată este cea a purificării prin foc, un catharsis atât de necesar pentru a merge mai departe. Acum, sigur, fiecare este liber să înțeleagă ce vrea, însă NMC și cu mine ne-am dorit să oferim oamenilor mai mult decât un breakup song despre cum e să arzi tot ce te leagă de o anumită persoană! :)

Un singur fir epic leagă albumul de la cap la coadă: este vorba despre o poveste imposibilă, un joc pierdut din start, dar pe care intensitatea momentelor îl păstrează viu. Un joc de șah între două suflete, două minți, o mie de emoții contradictorii. Se trece de la durere („Picture Perfect”) la furie („Put Him to Sleep”) la pasiune incandescentă („Wild baby”), apoi la calmul de dinaintea unei noi furtuni („Eyes Wide Shut”).

8. Cum ai descrie industria muzicală din România?

Care era termenul pe care-l folosea toată lumea pentru țara noastră după Revoluție, când totul era încă vraiște, nu știam ce și cum se face, dar simțeam noi că suntem pe drumul cel bun? A, da: ÎN TRANZIȚIE.

9. Care este cea mai mare teamă a ta în legătură cu muzica?

Că am să mor înainte să scriu toate cântecele frumoase pe care le pot scrie, cântecele care contează.

NAVI - Credit foto: Mega

10. Care este lucrul cel mai adesea interpretat greșit despre tine?

Amabilitatea, cred, și faptul că sunt atât de deschisă. Sunt genul de om care zâmbește tot timpul, care și-ar împărți și ultima bucată de pâine cu omul de lânga ea, care ajută necondiționat oricând poate. Așa sunt eu, am tot încercat să mă schimb, să mă mai temperez, nu pot. Iar unii oameni se uită la mine fiind amabilă sau încercând să-i ajut cu ce pot și se gândesc: „Ia uite și la prefăcuta asta cum se bagă în seamă, sigur are ea vreun interes„! :)

Pentru a asculta melodiile sau pentru a viziona videoclipurile lui Navi, accesați link-urile de mai jos! :D

www.facebook.com/navisongs

http://www.soundcloud.com/navisongs

About the author

Alexandru Dăscălescu

Comentariu

  • […] “Faptul că practic Shibari (bondage japonez) și în viața reală și sunt fascinată de tot ce înseamnă S&m e o realitate, pe care nu am încercat s-o „voalez” niciodată. Este o parte din mine, o pasiune de-a mea și o componentă destul de importantă a artei mele – din câte știu, sunt singurul artist pop din lume care cântă suspendat în show-urile sale.”Citește întreg interviul aici. […]

Leave a Comment