NEWS

De ce nu are chef să facem sex? Cauze și soluții!

lipsa-chef-sex-femei-barbati

Sex, sex, sex și din nou sex! – cam așa sună pentru femeile cu apetit sexual scăzut partidele de sex. Practic, sexul nu mai reprezintă o plăcere, ci un act privit ca pe o povară de care trebuie să scape. Ca să putem descoperi sau reaprinde dorința de a face sex cu partenerul, trebuie mai întâi să vedem care sunt cauzele care ne provoacă aceste reacții negative, care ne fac să nu ne dorim să facem sex. 

                                              Cauzele frecvente de pierdere a interesului sexual la femei includ:

Chestiuni personale legate de cuplu: tulburări ale performanței partenerului, lipsa satisfacerii emoționale în cadrul relației, nașterea unui copil sau a deveni purtătorul de grijă asupra persoanei iubite,toate acestea pot scădea dorința sexuală.
Influențele socioculturale: stresul legat de locul de muncă, presiunile persoanei iubite, precum și imaginile media asupra sexualității pot influența dorința sexuală.

Scăderea secreției de testosteron: testosteronul afectează comportamentul sexual atât la bărbați cât și la femei. Secreția de testosteron atinge un vârf în jurul vârstei de 20 de ani la femei, apoi începe să scadă treptat până la menopauză când înregistrează o scădere marcantă.

Probleme medicale: afecțiuni medicale ca depresia sau alte boli ca endometriozafibromul uterin și disfuncții tiroidiene, afectează comportamentul sexual feminin atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Medicamentele: anumite antidepresive (incluzând noua generație de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei), antihipertensivele și contraceptivele orale, pot diminua comportamentul sexual în diverse moduri, de exemplu prin scăderea nivelului de testosteron disponibil sau prin afectarea fluxului sanguin.

Varsta: nivelul sanguin de androgeni scade treptat la femei pe măsura înaintării în vârstă.

  • Cum restabilim dorința sexuală la femei?

 

Întrucât pierderea dorinței sexuale la femei este produsă de o combinație de factori fizici și mentali, de obicei este necesar  de mai mult de un tip de tratament pentru rezolvarea problemei. „Pentru femei este mult mai complex. Ele nu se plâng numai de o singură problemă, afirmă Shifren. „Deci trebuie să fim mai atenți asupra modalității de tratament aplicate.”
Odată ce factorii care cauzează dorința sexuală scăzută au fost stabiliți, opțiunile terapeutice posibile pot include:

Terapie sexuală și/sau consiliere relațională – „Terapia sexuală este foarte eficientă pentru cupluri și indivizi, fiind situată întotdeauna în capul listei”, afirmă Shifren. Disfuncția sexuală afectează ambele părți într-o relație și ar trebui discutată împreună sau separat cu un specialist în probleme psihologice.

Schimbarea medicației sau tatonarea dozelor – dacă problema este produsă din cauza medicamentelor administrate, se poate schimba medicamentul sau pot fi folosite terapii alternative. Dacă este suspectat un contraceptiv oral în scăderea secreției de testosteron, se poate folosi o altă formulă sau o metodă contraceptivă diferită.

Tratarea afecțiunilor asociate – anumite probleme medicale pot contribui la scăderea dorinței sexuale, necesitând tratament medical, de exemplu îndepartarea chirurgicală a fibroamelor dureroase sau tratament medicamentos.

Estrogeni vaginali - la femei postmenopauza, scăderea secreției vaginale poate fi tratată cu creme vaginale cu estrogeni.

Terapia cu testosteron – deși niciun medicament sau hormon nu a fost aprobat de Asociatia Drogurilor si Alimentelor pentru tratarea problemelor sexuale la femei, foarte mulți ginecologi recomandă terapia cu testosteron pentru femeile cu apetit sexual scăzut, pentru a restabili nivelul normal (înainte de menopauză) al testosteronului.

lipsa-chef-sex-barbati-femei

Principalele cauze ale scăderii libidoului la bărbați

Preocupată de cercetările privind libidoul scăzut în rândul bărbaților, L. C. Wiston, sexolog și psihoterapeut specializat în psihoterapie de cuplu, a lansat un blog intitulat: “10 motive pentru care bărbații nu sunt interesați de sex”. Succesul înregistrat de blog din punct de vedere al numărului de vizitatori a demonstat încă o dată incidenta mare a acestei probleme în rândul bărbaților.

-Medicamentele antidepresive și tratamentul hipertensiunii

Conform studiilor, principala cauză a lipsei de libido a bărbaților o reprezintă tratamentul medicamentos bazat pe antidepresive, gen Prozac, Zoloft au Paxil, sau medicația recomandată în cazul hipertensiunii. Aceste medicamente sunt cunoscute ca având printre efectele secundare scăderea libidoului.

-Oboseala și stresul

Deși unii medici sunt sceptici în acestă privință, oboseala și stresul cauzate de locul de muncă sunt considerate motive des întâlnite pentru pierderea dorinței sexuale.

-Drogurile și alcoolul

-Certurile și neînțelegerile dintre parteneri

Specialiștii în sexologie consideră că în relațiile în care există frecvent tensiune între parteneri, relațiile intime sunt imposibil de obținut: “Este imposibil să-ți dorești să faci dragoste cu o persoană pe care ești supărat!”.

-Lipsa de încredere în performanțele sexuale

O parte dintre bărbați obișnuiesc să se raporteze la relațiile sexuale anterioare ale partenerei, dezvoltând în unele situații un complex de inferioritate.

 

Remedii pentru libidoul scăzut!

După îndepărtarea comportamentelor care au cauzat pierderea dorinței sexuale: consum excesiv de alcool, droguri, antidepresive, se poate prescrie un tratament pe bază de testosteron.

În cazul cuplurilor tensionate, pentru recâștigarea dorinței sexuale se recomandă terapia de cuplu și intensificarea comunicării între parteneri.

Sursa: Sfatul Medicului

About the author

Alexandru Dăscălescu

Comentariu

Leave a Comment