EDUCATIE NEWS

SEMNAL DE ALARMĂ DE LA MINISTER pentru absolvenții de clasa a VIII-a ,,Angajatorii au nevoie de viitori angajaţi cu experienţă, nu doar cu un bagaj de cunoştinţe teoretice.”

min-edu
Scris de: Alin Pătru

Anul acesta, Ministerul Educației și Cercetării Științifice atrage atenția părinților că liceul teoretic poate oferi  absolvenților doar un bagaj de cunoștințe teoretice, care ar putea fi inatractiv pentru viitorii angajatori. În acest sens, în documente oficiale, ei le recomandă părinților o alternativă avantajoasă la studiile clasice de patru ani.

Ministerul  încurajează, mai mult decât în orice an, înscrierea în învățământul profesional de stat.  Autoritățile le recomandă elevilor și părinților să opteze pentru această formă de învățământ care oferă avantaje importante în comparație cu profilul teoretic.

Iată cum promovează Ministerul, în Broșura Oficială de Admitere, această formă de învățământ

,, Majoritatea absolvenţilor au tendinţa de a se orienta către învăţământul liceal şi apoi către ruta universitară, care este percepută ca oferind beneficii sociale şi materiale superioare. Realitatea arată, pe de o parte, că rata reală de promovare la bacalaureat nu este atinsă de majoritatea celor care termină liceul, iar pe de altă parte, că angajatorii au nevoie de viitori angajaţi cu experienţă, nu doar cu un bagaj de cunoştinţe teoretice. Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este o nouă rută de educaţie şi pregătire practică, care oferă absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de dobândire a unei calificări profesionale; acesta este primul pas care trebuie urmat de toţi cei care doresc să ajungă să lucreze în meseria dorită. Doar procesul de calificare îi ajută să dobândească cunoștințele şi abilităţile necesare practicării acelei meserii. Alegerea meseriei şi, ca atare, a calificării, este bine să fie făcută ţinând cont de abilităţile pe care elevul le are deja, nativ, precum şi de afinităţile sale pentru un anumit domeniu. Oamenii care au succes în meseria lor nu au ţinut cont de ce face majoritatea, ci de ce le place şi la ce se potrivesc cel mai bine.

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani, după clasa a VIII-a:

 este organizat ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi;

 pot opta pentru înscrierea în învăţământul profesional şi elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior ;

 se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale nivel 3, calificare recunoscută atât în ţară cât şi în Uniunea Europeană.

Avantajele parcurgerii învăţământului profesional cu durata de 3 ani :

 elevii beneficiază de susţinere financiară prin programul „Bursa profesională“ (200 lei/lună);

 elevii pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, conform contractului de practică.”

About the author

Alin Pătru

Leave a Comment