BUZZ NEWS

Secretele României: EXPERIMENTUL PITEȘTI

sad

Nu doar o dată am fost înconjurați de bătrânii care invocă lacrimogen perioada comunismului. Nu o singură dată am fost siliți să ascultăm poveștile persoanelor în vârstă care duc dorul unor vremuri  „perfecte”. Pentru această categorie specială de oameni ne permitem să aruncăm o privire spre trecut și să ne amintim împreună de Experimentul Pitești.


 

Experimentul Pitești – Reeducarea prin Tortură, reprezintă un fenomen ce s-a petrecut în perioada comunistă în granițele penitenciarului din Pitești. Această formă de  „reeducare” presupunea administrarea unor bătăi efectuate sub autorizația autorităților comuniste din perioada anilor 1949-1952.

Experimentul urmărea lepădarea convingerilor, ideilor politice și religioase ale deținuților. Victimele erau deținuți politici, în mare parte studenți, membri în grupări interzise de comuniști, precum Partidul Național Țărănesc și Partidul Național Liberal. Metoda folosită la Pitești avea ca scop transformarea victimelor în călăi, spălarea acestora pe creier prin tortură.

Estimările totale cu privire la numărul celor care au fost asupriți în timpul experimentului sunt cuprinse între 1000 și 5000 de oameni.

Pedepsele

Procesul consta prin etape ce presupuneau umilire și tortură fizică. Pe lângă bătăile primite, deținuții erau obligați să se tortureze reciproc. Țelul era ca vitcimele să se transforme în supuși totali, dedicați regimului. Alte lucruri pe care au fost siliți să le facă sunt: curățarea podelelor cu o cârpă ținută în dinți, acoperirea ochilor când ieșeau din celule, administrarea și primirea loviturilor pe perioada somnului, hrănirea cu mâinile legate la spate din farfurii lăsate pe podea, mancarea fecalelor, introducerea capului în găleți cu urină, îmbrăcarea deținuților credincioși precum Isus Hristos, obligarea deținuților credincioși să blasfemeze simboluri religioase și texte sfinte etc..

Exemple

  • Detinuții erau forțați să îl scuipe în gură pe șeful lor de luptă anticomunistă pentru a-l face să se răzbune,  „demascându-i”;
  • În ziua de Crăciun, un deținut era forțat să se așeze pe tinetă pentru a simboliza nașterea lui Isus, ceilalti deținuți politici fiind forțați să stea în genunchi și să i se închine;
  • De Înviere, deținuții care refuzau să-și facă „autodemascarea” totală (să spună tot ce se presupunea că nu au declarat în timpul anchetelor la Securitate) erau împărtășiți cu materii fecale.

În urma torturilor au murit aproximativ 200 de deținuți, cauza morții fiind falsificată în certificatele de deces pentru a nu oferi dovezi posterității.

Genocidul sufletelor – Experimentul Pitești a fost descris ca fiind cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane (Alexandr Soljenitîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1970) sau una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe ca le-a cunoscut epoca noastră (François Furet, membru al Academiei Franceze).

pitesti

Pentru acest fenomen, regimul politic comunist a fost condamnat printr-un raport neoficial ca fiind nelegitim și criminal. Raportul a fost propus Președintelui României, Traian Băsescu, pe 19 octombrie 2005 de către Sorin Ilieșiu.

About the author

Adelina Gherasim

Leave a Comment