EDUCATIE NEWS

TOP 21 de GREȘELI GRAMATICALE pe care le fac ROMÂNII. Manifest pentru bun simț!

gramatica
Scris de: Alin Pătru

Limba română se dovedește destul de dificilă pentru mulți dintre români.  Spre exemplu, următoarea propoziție ,,Dragele mele vroiam să vorbim vizavi de Ionuț”  conține 3 dintre cele mai frecvente greșeli gramaticale.

 1.DRAGELE VS. DRAGILE

Deși pare nefiresc, ‘dragele mele’ este una dintre cele mai des întâlnite formulări greșite din limba română. Potrivit normelor academice  DOOM2, adjectivul “drag” are ca formă feminină cuvântul “dragă” (baiat drag – fata dragă). La plural, forma cuvântului “dragă” devine “dragi”, nicidecum “drage”. Așadar, corect este să spunem dragile mele colege și nu dragele mele colege.

 

2. VROIAM/ VREAM

Verbul „a vrea“ este unul cu probleme, pentru că o mulţime de oameni spun „vroiam“. De fapt, forma corectă este „eu vream“.

3.VIZAVI

Auzim deseori: „L-am auzit discutând vizavi de această problemă“. Este greşit pentru că „vizavi“ se foloseşte doar în context spaţial. Exemplu corect: „Casa mea este vizavi de magazinul lui Andrei“.

4.ȚIGARE VS. ȚIGARĂ

Deseori, oamenii folosesc „ţigare“. Corect este „ţigară“.
5. „A realiza“

Verbul „a realiza“ este folosit deseori greşit. De fapt, acest verb nu poate fi utilizat cu sensul de „a înţelege“. Exemplu: „Tu realizezi ce se întâmplă?“. Specialiştii susţin că „a realiza“ poate fi utilizat cu sensul de a crea ceva. Exemplu: „Am realizat o casă cu trei etaje şi piscină“.

 

 • „Patetic“

O mulţime de bucureştenii folosesc greşit cuvântul „patetic“. De cele mai multe ori, aceştia îl asociază cu ceva rău, malefic. În realitate, „patetic“ înseamnă plin de patos.

 •  „Aşază/aşează“

Foarte mulţi oameni nu ştiu că verbul „a aşeza“ se scrie, la persoana a treia, „aşază“, nu „aşează“.

 • Genoflexiune

Nu de puţine ori se întâmplă să auzim de la bucureşteni „genoflexiune“. Nu sunt mulţi cei care ştiu că forma corectă este „genuflexiune“.

 

 • „Servici“

Un alt cuvânt care deseori este folosit greşit este „serviciu“. De cele mai multe ori oamenii uită să mai scrie şi să mai pronunţe „u“ la sfârşit şi ajung la forma greşită.

 •  „Care“

Probabil una dintre cele mai frecvente greşeli este neutilizarea prepoziţiei „pe“ înaintea  pronumelui relativ «care» cu funcţie sintactică de complement direct.

 • „Servim masa“

Se întâmplă des să auziţi oameni care spun că „servesc masa“. De fapt, cei care „servesc“ sunt ospătarii, iar cei care se bucură de bucate „mănâncă“.

 •  „Îmi cer scuze“

În primul rând, dacă spui „îmi cer scuze“ înseamnă că îţi ceri singur. În momentul în care te adresezi altei persoane ar trebui să spui „îţi cer scuze“. Desigur, scuzele nu se cer. Ele se prezintă. Mai bine folosiţi „îţi cer iertare“.

 •  „Însumi/însămi“

Unii nu ştiu să utilizeze corect cele două pronume. Forma corectă  (la persoana I, masculin, singular) este: „eu însumi“, în timp ce la feminin forma corectă este: „eu însămi“.

 •  „Linoleu“

O altă problemă pe care o am oamenii ţine de scrierea şi pronunţarea cuvântului „linoleum“.

 •  „Am luat la cunoştinţă“  

Formularea corectă este „am luat cunoştinţă (de ceva)“.

 •  „Ştinţă“

Nu puţini sunt cei care scriu „ştiinţă“ cu un singur „i“. Corect, acest cuvânt se scrie întotdeauna cu doi „i“.

 •  „A tranversa“

Mulţi oameni spun că urmează „să tranverseze“ strada. De fapt, corect ar fi s-o „traverseze“.

 •  „Datorită“ vs „din cauza“

Foarte mulţi oameni au dificultăţi în a utiliza corecte „datorită“ şi „din cauza“. Explicaţia este foarte simplă: se foloseşte „datorită“ când facem referire la un eveniment fericit, la un efect benefic, în timp ce „din cauza“ se foloseşte în momentul în care efectul acţiunii a fost unul negativ.

About the author

Alin Pătru

4 Comments

 • Si ar mai tot fi greseli…Bunaoara marea majoritate pronunta „suspans” nestiind ca acest cuvant,atunci cand se refera la incertitudinea dintr-un film sau o carte, nu este frantuzesc si englezesc! Englezii il pronunta „saspens” cu „a” de la mamaliga iar francezii „siuspens” si nicidecum suspans!!! Frantuzirea exagerata este la fel de daunatoare ca lipsa ei!!

 • bun articolul tau,insa nu inteleg o treaba,ce ai vrut sa zici prin: O mulţime de bucureştenii folosesc greşit cuvântul „patetic“?

 • Sper ca o sa corectezi articolul pentru ca „a realiza” are si sensul de „a reusi sa inteleaga, sa patrunda sensul unui lucru” (conform DEX). O alta sugestie ar fi, daca vrei sa convingi pe cineva, renunta la „conform specialistilor”, fie ei britanici sau nu…

Leave a Comment