EDUCATIE NEWS PEOPLE

Copiii de geniu din București au câștigat primele premii la un concurs NASA

Tudor Coman este elev în clasa a VIII-a la Liceul Internațional de Informatică din București și a câștigat premiul întâi, la categoria indiviual, la un concurs organizat de NASA.

Tânărul a participat cu proiectul „Tharror” în care a conceput în detaliu o bază spațială pentru minimum 10.000 de oameni.  Acesta a cercetat care sunt resursele miniere spațiale, sursele de energie în spațiu, proiecția de radiații, sistemul de susținere a vieții și a creat o machetă 3D a bazei sale.

Deși condițiile din România sunt unele destul de dure pentru tinerii care doresc performanță, Tudor nu se lasă descurajat. Micul geniu este susținut foarte mult de părinții săi în ciuda vârstei foarte fragede. La vârsta la care un copil obișnuit se juca cu cu mașinuțele primite cadou de Crăciun, Tudor învăța primii pași din informatică. Încă din clasa a II-a acesta se preocupa de studiul roboticii și informaticii, a spus directorul liceului.

Anul acesta Tudor a participat la Olimpiada de Informatică, însă din păcate nu s-a calificat pe țară. A obținut locul 18, cu doar 25 de puncte mai puțin față de ultimul candidat calificat.

Foto: Tudor Coman, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

Foto: Tudor Coman, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

„Oamenii au avut întotdeaună dorința de a explora mai mult decât ceea ce a fost descoperit. Acest lucru a ajutat la dezvoltarea de noi tehnologii și la aflarea mai multor lucruri despre lumea înconjuratoare. Unul dintre motivele pentru a construi o colonie în spațiu este acela că toate cunostințele dobândite prin construcția acestei colonii i-ar putea face pe oameni să înteleagă mai bine spațiul”, spune Tudor Coman în proiectul său.

nasa-2

Eliza Constantinescu, se bucură de premiul II, la aceeași categorie. Ea este elevă în clasa a VII-a, în același liceu precum Tudor. Deși este un copil cu rezultate bune aceasta a ales să nu participe la olimpiade școlare, spune directorul Liceului Internațional de Informatică din București (LICHB) pentru zdt.ro

Proiectul Elizei Constantinescu este intitulat “Lizartis” și se bazează pe aterizarea primei colonii pe orbita joasă a Pământului și pe extinderea în spaţiu.

Foto: Eliza Constantinescu, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

Foto: Eliza Constantinescu, Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti

„Rasa umană se extinde în ultima perioadă de timp. Oamenii vor avea nevoie de noi terenuri, unde să plece şi să se dezvolte. O aşezare în spaţiu ar fi mult mai avantajoasă decât să distrugă încet biosfera Pământului. Omenirea a avut întotdeauna tendinţa să se extindă, aşa că de ce nu pentru a merge la nivelul următor şi să încerce să se extindă în spaţiu?”, arată Eliza Constantinescu în proiect.

Cei doi copii nu beneficiază de burse școlare și nu au făcut meditații în particular. Aceștia au făcut performanță ajutați de profesorul din liceu de informatică Ali Cabas, afirmă directorul LICHB, Mustafa Oz.

Elevii câştigători vor participa la Conferinţa Internaţională de Dezvoltare Spaţială, care va avea loc în Saint Louis, Statele Unite ale Americii, între 25 şi 29 mai.

About the author

Alexandra Petre

Leave a Comment