MEDIA NEWS

Viața bate filmul: România locurilor bântuite

cismigiuu
Scris de: Ofelia Micle

Sigur că ne învârtim într-o lume-n care poveștile de groază vând: atrag turiștii, hrănesc patronii. Spre dezamăgirea publicului, majoritatea sunt inventate. Spre zbuciumul publicului, câteva sunt reale. Poveștile tragediilor au lăsat moartea să amprenteze numeroase locuri din capitală. Astfel, azi vom relua povestea Hotelului Cișmigiu. Mai precis, a fantomei unei tinere studente care a fost lăsată să moară în incinta lui.

Hotel Cișmigiu este o clădire construită în 1912, situată pe Bulevardul Regina Elisabeta din București, sector 5. Inițial a fost numit Palace Hotel, dar în 1948 a fost naționalizat de regimul comunist. Numele i s-a schimbat în Hotel Cișmigiu cu această ocazie pentru că se afla în apropierea Parcului Cișmigiu.

Hotelul a fost neglijat de autorități în perioada comunistă. Starea lui jalnică a dus la transformarea in căminul pentru studenții Academiei de Teatru și Film. În această perioadă, o tânără studentă basarabeană și-a pierdut viața căzând de la etajul al doilea în casa liftului.

La începutul anilor ’90, când căminul era aproape pustiu peste week-end, o studentă din Republica Moldova a căzut în casa liftului. Nu a murit pe loc, ci a strigat în agonie timp de trei ore, fără ca nimeni să o ajute. De atunci mulți oameni susțin că o serie de alte fenomene ciudate s-au mai întâmplat în clădire. Unul dintre ele face referire la țipetele decedatei care încă se mai aud noaptea.

Tragedia l-a determinat pe actorul Cristi Iacob (care a locuit 6 luni în acest cămin) să compună versurile melodiei Hotel Cișmigiu, versuri ce urmează a fi cântate de trupa Vama Veche. În incipitul melodiei, Tudor Chirilă explică ce anume doresc el și colegii săi de trupă să arate lumii:

-[Lumea] Trebuie să știe ce a fost Hotel Cișmigiu…

-Nu asta e problena…

-Ba da! Trebuie știe că Hotel Cișmigiu e fostul cămin al facultății de teatru și că acolo, într-o seară de iarnă, o fată s-a prăbușit în casa liftului și n-a murit pe loc și nimeni n-a intervenit timp de 3 ore! Tu știi asta? Nimeni n-a intervenit. Vezi, lumea nu trebuie să uite… E o realitate crudă; e pur și simplu o realitate crudă!

About the author

Ofelia Micle

Leave a Comment